Farma Janko Vysoká Libyně ::.
farmajanko.cz 



Dominik Duka se omluvil rolníkům



Prohlédnout celou fotogalerii
(30.9. 2013, www.dominikduka.cz Odkaz)

Kardinál Dominik Duka navštívil Dožínkový festival ve Vysoké Libyni.

Tizková zpráva (dominikduka.cz):
Kardinál Dominik Duka po oslavě svátku svatého Václava navštívil na farmě rodiny Jankových ve Vysoké Libyni na severním Plzeňsku dožínkový festival. Požehnal dožínkový věnec a při proslovu k zástupcům Asociace soukromých zemědělců a Svazu měst a obcí se omluvil za nedostatečnou podporu rolníků ze strany církve v minulých letech.

"Dožínkový věnec se zpravidla žehná při začátku slavností, my jsme ale kvůli panu kardinálovi udělali výjimku a věnec žehnáme až nyní", uveld kardinála Duku majitel farmy pan Janek. Kardinál Duka poté pronesl modlitbu za venkov a sklidil potlesk za omluvu rolníkům za nedostatečnou podporu drobných hospodáří v minulý letech. "Musím vyznat, že ta obrana soukromých zemědělců měla z naší strany právo na větší pomoc a ochranu. Trochu se stydím i za to, že se mezi námi nalezli ti, kteří kolektivizaci venkova napomáhali. Také se jako církev musíme omluvit, že jsme na drobné zemědělce dostatečně nemysleli po revoluci a starali se více o sebe.

Hlavním tématem akce byl „Rok rodinných farem 2014“, který vyhlásila OSN a k němuž se Asociace soukromých zemědělců připojila. Pro odbornou veřejnost byl připraven přednáškový cyklus složený z vystoupení téměř dvacítky předních odborníků z oblasti zemědělství, potravinářství a ekologie.

Do diskuze se zástupci soukromých zemědělců, Svazu měst a obcí, zástupců ministerstva zemědělství moderované agrárním analytikem Petrem Havlem se připojil i kardinál Dominik Duka. "Cítím, že drobní hospodáři jsou našim přirozeným spolupracovníkem se kterým budeme jednat nejprve", zodpověděl kardinál Dominik Duka dotaz o budoucnosti navráceného majetku. Upozornil také, že si je vědom případných nesnází. "Budeme je řešit individuálně, některé případy jsou tak komplikované, že je nelze vyřešit rámcovou smlouvou". Kardinál Duka získal pochopení soukromých zemědělců, když vysvětlil, někdy nemusí být shoda jednoduchá, protože církev není centrálně řízená organizace. "Tou základní jednotkou jsou jednotlivé farnosti, nikomu nic nařizovat nemůžeme", dodal Dominik Duka s poukazem, že sdružení drobných vlastníků znají tuto situaci z vlastní zkušenosti. "Máme vypracované metodiky pro případ, že by se dohoda nedařila, důležitý také bude apel na zdravou úvahu jednotlivých nabyvatelů".

Festival přilákal stovky návštěvníků, malých i velkých farmářů. Na své si přišly hlavně rodiny s dětmi, pro které tu připravili naučnou farmářkou stezku s řadou netradičních úkolů. Pro děti byly nachystány znalostní soutěže. Soutěžící tak závodili ve znalosti bylinek, zvířat, starých řemesel; vyráběly panenky ze slámy, zdobily slámové copy, zkoušely upéct pšeničnou placku nebo roztřídit nákupní košík podle hlavních ingrediencí. Kardinál Duka si některé soutěže také vyzkoušel. "Na škole jsme byl v poznávání obilovin a rostlin přeborníkem", okomentoval kardinál s úsměvem výsledek svých znalostí, kdy se zmýlil pouze při záměně pšenice s ovsem.

Celý proslov Dominika Duky si je možné poslechnout zde.

Úvod


ÚVOD | RYBAŘENÍ | UBYTOVÁNÍ | NABÍDKA | FOTOGALERIE | HISTORIE | FARMA | KONTAKT

Jakékoliv užití obsahu, včetně fotografií, jeho převzetí, šíření či dalšího publikování je bez souhlasu autorů zakázáno.